Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g dorsza

50g bulguru

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

90g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy bulgur i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy cebulę w grubą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy przez chwilę.

4. Doprawiamy dorsza pieprzem i solą. Smażymy go na małym ogniu przez 3 min. na każdej ze stron.

5. Łączymy jogurt z musztardą. Dodajemy kilka łyżek ciepłej wody (aby sos się nam nie zważył) i polewamy nim dorsza.

6. Podgrzewamy jeszcze przez 4 min. i podajemy z bulgurem.

14/02/2020

Dorsz w "błocie"

Ryby są cennym źródłem kwasów omega niezbędnych każdemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Dlatego warto je jeść jak najczęściej, nawet jeśli za nimi nie przepadamy. Jednym z moich ulubionych rybnych dań jest dorsz w "błocie", którego często przygotowywał mój tata. Dzięki musztardowo-jogurtowemu sosowi smak ryby nie jest mocno wyczuwalny, więc przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie są fanami ryb.

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro