Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g dorsza
50g bulguru
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
90g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
pieprz
sól
Wykonanie
1. Gotujemy bulgur i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy cebulę w grubą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy przez chwilę.
4. Doprawiamy dorsza pieprzem i solą. Smażymy go na małym ogniu przez 3 min. na każdej ze stron.
5. Łączymy jogurt z musztardą. Dodajemy kilka łyżek ciepłej wody (aby sos się nam nie zważył) i polewamy nim dorsza.
6. Podgrzewamy jeszcze przez 4 min. i podajemy z bulgurem.
Ryby są cennym źródłem kwasów omega niezbędnych każdemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Dlatego warto je jeść jak najczęściej, nawet jeśli za nimi nie przepadamy. Jednym z moich ulubionych rybnych dań jest dorsz w "błocie", którego często przygotowywał mój tata. Dzięki musztardowo-jogurtowemu sosowi smak ryby nie jest mocno wyczuwalny, więc przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie są fanami ryb.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro