Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 35 minut

Czas pasteryzacji: 30 minut

Ilość: 5 placuszków

 

 

Składniki

 

3kg dyni po obraniu ze skóry i wydrążeniu

300g erytrolu

2 galaretki pomarańczowe

sok wyciśnięty z 1 cytryny

250ml wody

 

 

Wykonanie

 

1. Z dyni usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobniejszą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

2. Gotujemy dynię do miękkości (ok. 15 min.), a gdy zacznie się rozpadać, dodajemy erytrol i gotujemy do odparowania większości płynu (ok. 20 min.).

3. Blendujemy całość na gładką masę, dodajemy sok z cytryny i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

4. Zdejmujemy garnek z ognia i dokładnie rozpuszczamy w puree obie galaretki.

5. Nastawiamy piekarnik na 120°C (grzanie góra-dół).

6. Przelewamy gorący dżem do słoików (zostawiając 2-3cm wolnego miejsca) i dokładnie je zakręcamy.

7. Ustawiamy słoiki na blaszce wyłożonej ścierką (zakrętką do góry) tak, aby się ze sobą nie stykały.

8. Pasteryzujemy w słoiki przez ok. 30 min.

9. Dokręcamy nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry do wystygnięcia.

W samym środku dyniowego szaleństwa w moje ręce wpadł domowej roboty dżem dyniowy.
Gdy zobaczyłam, jak łatwo można go przygotować, od razu wiedziałam, co zrobić z dyniami, które miałam w domu.
Domowy dżem dyniowo-pomarańczowy wyszedł rewelacyjnie - jest bardzo dobry i świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, placków, czy na kanapki.  Bo własnej roboty przetwory to jest to :)

08/10/2020

Domowy dżem dyniowo-pomarańczowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro