Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
Czas pasteryzacji: 30 minut
Ilość: 5 placuszków
Składniki
3kg dyni po obraniu ze skóry i wydrążeniu
300g erytrolu
2 galaretki pomarańczowe
sok wyciśnięty z 1 cytryny
250ml wody
Wykonanie
1. Z dyni usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w drobniejszą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
2. Gotujemy dynię do miękkości (ok. 15 min.), a gdy zacznie się rozpadać, dodajemy erytrol i gotujemy do odparowania większości płynu (ok. 20 min.).
3. Blendujemy całość na gładką masę, dodajemy sok z cytryny i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
4. Zdejmujemy garnek z ognia i dokładnie rozpuszczamy w puree obie galaretki.
5. Nastawiamy piekarnik na 120°C (grzanie góra-dół).
6. Przelewamy gorący dżem do słoików (zostawiając 2-3cm wolnego miejsca) i dokładnie je zakręcamy.
7. Ustawiamy słoiki na blaszce wyłożonej ścierką (zakrętką do góry) tak, aby się ze sobą nie stykały.
8. Pasteryzujemy w słoiki przez ok. 30 min.
9. Dokręcamy nakrętki i ustawiamy słoiki dnem do góry do wystygnięcia.
W samym środku dyniowego szaleństwa w moje ręce wpadł domowej roboty dżem dyniowy.
Gdy zobaczyłam, jak łatwo można go przygotować, od razu wiedziałam, co zrobić z dyniami, które miałam w domu. Domowy dżem dyniowo-pomarańczowy wyszedł rewelacyjnie - jest bardzo dobry i świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, placków, czy na kanapki. Bo własnej roboty przetwory to jest to :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro