Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 +45 minut

Ilość: 2 blaszki (24 chrupaki)

 

 

Składniki

 

120g żytniej mąki razowej

120g płatków owsianych zmielonych na mąkę

100g słonecznika

20g sezamu

20g siemienia lnianego

2 łyżki oliwy

300ml letniej wody

1/2 łyżeczki soli

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i energicznie mieszamy, aby powstała zwarta, ale niezbyt gęsta masa.*

3. Wykładamy ją na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i cienko rozsmarowujemy łyżką.**

4. Wstawiamy obie blaszki do piekarnika na ok. 20 min.

5. Po tym czasie kroimy lekko podeschnięte płaty na prostokąty (na każdej blaszce wyjdzie nam 12 szt.), np. nożem do pizzy.

6. Pieczemy chrupaki przez kolejne 45 min., po czym studzimy na metalowej kratce, aby całkowicie wyschły.

 

*Należy to robić dość szybko, ale jeśli masa zgęstnieje, wystarczy dodać trochę wody.

**Aby masa lepiej się rozsmarowywała, warto moczyć co jakiś czas łyżkę w szklance gorącą wodą.

Jestem uzależniona od wszelkiego rodzaju chrupkiego pieczywa z ziarnami. Gdy poszperałam w internecie okazało się, że można je przygotować nawet w zwyczajnym piekarniku. Tak właśnie postanowiłam upiec
domowe pełnoziarniste chrupaki - nie tak idealne, jak te kupne, ale niczym nieustępujące im w smaku :)

Dla mnie to idealna (a przy tym turbo zdrowa) przekąska!

20/05/2023

Domowe pełnoziarniste chrupaki

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro