Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania: 15 + 60 + 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 20 bułeczek
Składniki
1 kg mąki pszennej typ 650
30g świeżych drożdży
300g mleka (u mnie 0,5%)
250g ciepłej wody
1 łyżeczka soli
20g erytrolu
20g oleju rzepakowego
60g ziaren słonecznika
Do posmarowania bułek: 1 żółtko + 30g mleka
Wykonanie
1. Rozrabiamy razem 200g mąki, drożdże, letnie mleko, wodę i erytrol. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.*
2. Do rozczynu dodajemy sól, olej, resztę mąki i słonecznik. Zagniatamy ciasto przez ok. 15 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
3. Ponownie zagniatamy ciasto i (najlepiej przy pomocy wagi) dzielimy je na 20 równych części.
4. Z każdej części zagniatamy bułeczkę i kładziemy ją zagnieceniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.**
5. Rozgrzewamy piekarnik do 35°C (grzanie góra-dół) i wstawiamy bułki do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
6. Wyjmujemy bułki z piekarnika i rozgrzewamy go do 200°C (grzanie góra-dół). W tym czasie, roztrzepujemy żółtko z mlekiem i smarujemy nimi wierzch bułeczek.
7. Pieczemy bułeczki przez ok. 20 min.
*Jeśli masa nie zwiększy swojej objętości, to znak, że drożdże są nieświeże i trzeba użyć nowych.
**Ja zrobiłam bułeczki lekko podłużne i nacięłam ich wierzch nożem, ale wszystko zależy od Waszej kreatywności :) Pamiętajcie tylko, żeby zachować duże odstępy między bułkami, bo sporo urosną.
Rzadko jadam pieczywo, ale jeśli już po nie sięgam, to chcę mieć pewność, że nie jest nafaszerowne chemią.
Dlatego upiekłam sobie domowe bułeczki pszenne według przepisu mojego taty.
Ogólnie staram się nie używać mąki pszennej, ale tutaj pasuje chyba najlepiej.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie miała już planów na pieczywo z innymi mąkami:)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro