Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia + smażenia: 30 + 20 minut
Ilość: 3 burgery
Składniki
Bułki: 75g mleka (u mnie 0,5%) Dodatki: 450g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)
20g świeżych drożdży 45g mozzarelli
200g mąki pszennej (u mnie typ 550) 1/3 cebuli
2 łyżki sezamu 1 średni ogórek kiszony (ok. 60g)
1 jajko 1/2 pomidora (ok. 90g)
1 łyżeczka masła 45g sałaty lodowej
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
pieprz i sól
Wykonanie
1. W letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i masło.
2. Zagniatamy ręką gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. Formujemy z ciasta 3 spłaszczone bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy sezamem i pieczemy przez 30 min.
5. W międzyczasie, na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy 3 płaskie kotlety przygotowane z doprawionego mięsa.
6. Po 10 min. smażenia posypujemy je startą na tarce mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 min.
7. Na przekrojonych bułkach kładziemy liście sałaty, po 1 łyżecce musztardy, pokrojone w plastry ogórki, pomidora i cebulę, a na to mięso z serem. Przykrywamy burgery drugą połówką bułki i chrupiemy!
Jeśli jem fast foody, to stawiam na burgery, bo poza zapychającą bułką, mają w sobie dużą porcję mięsa i warzyw. Ostatnio - z racji dużej ilości wolnego czasu - postanowiłam przygotować domowe burgery wołowe.
Nadal mają sporo kalorii, ale chociaż mam tutaj kontrolę nad jakością i ilością produktów, których użyłam do ich przygotowania. Przepis wymaga trochę cierpliwości i czasu, ale zapewniam Was, że warto trochę się poświęcić :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro