Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia + smażenia: 30 + 20 minut

Ilość: 3 burgery

 

 

Składniki

 

Bułki: 75g mleka (u mnie 0,5%)                             Dodatki: 450g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)

            20g świeżych drożdży                                                    45g mozzarelli

            200g mąki pszennej (u mnie typ 550)                       1/3 cebuli

            2 łyżki sezamu                                                                 1 średni ogórek kiszony (ok. 60g)

            1 jajko                                                                                1/2 pomidora (ok. 90g)

            1 łyżeczka masła                                                              45g sałaty lodowej

                                                                       3 łyżeczki musztardy sarepskiej

                                                                       pieprz i sól

                                                                     

 

Wykonanie

 

1. W letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i masło.

2. Zagniatamy ręką gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

4. Formujemy z ciasta 3 spłaszczone bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy sezamem i pieczemy przez 30 min.

5. W międzyczasie, na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy 3 płaskie kotlety przygotowane z doprawionego mięsa.

6. Po 10 min. smażenia posypujemy je startą na tarce mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 min.

7. Na przekrojonych bułkach kładziemy liście sałaty, po 1 łyżecce musztardy, pokrojone w plastry ogórki, pomidora i cebulę, a na to mięso z serem. Przykrywamy burgery drugą połówką bułki i chrupiemy!

Jeśli jem fast foody, to stawiam na burgery, bo poza zapychającą bułką, mają w sobie dużą porcję mięsa i warzyw. Ostatnio - z racji dużej ilości wolnego czasu - postanowiłam przygotować domowe burgery wołowe.
Nadal mają sporo kalorii, ale chociaż mam tutaj kontrolę nad jakością i ilością produktów, których użyłam do ich przygotowania. Przepis wymaga trochę cierpliwości i czasu, ale zapewniam Was, że warto trochę się poświęcić :)

09/04/2020

Domowe  burgery wołowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro