Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje x 1 tortilla
Składniki
450g piersi z kurczaka
3 tortille (u mnie owsiano-orkiszowe Mission)
60g pomidorów
60g czerwonej papryki
60g ogórka
3 rzodkiewki (ok. 45g)
30g kukurydzy z puszki
90g mixu sałat
3 łyżki ulubionego ketchupu
3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min.
3. Kroimy pomidory na ćwiartki, ogórki i rzodkiewki w plastry, a paprykę w kostkę.
4. Na 2/3 tortilli wykładamy sałatę, mięso, 1 łyżkę ketchupu* i warzywa.
5. Zawijamy pustą część placka na część z farszem, a następnie zawijamy boki tortilli do środka, tworząc rulonik.**
*Świetnie zamiast ketchupu sprawdzi się tutaj fit sos czosnkowy. Przepis znajdziecie tutaj.
**Można owinąć dół wrapa folią lub papierem, żeby nam się nie rozpadł:)
Domową tortillę z kurczakiem i warzywami przygotowuję zawsze wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu, a mimo wszystko chciałabym zjeść pożywne i smaczne danie. Takie wrapy świetnie sprawdzą się też jako domowy fast-food. Co prawda, najlepiej byłoby wypiekać placki do tortilli samodzielnie,
ale myślę, że raz na jakiś czas gotowe placki z dobrym składem nas nie zabiją :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro