Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje x 1 tortilla

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

3 tortille (u mnie owsiano-orkiszowe Mission)

60g pomidorów

60g czerwonej papryki

60g ogórka

3 rzodkiewki (ok. 45g)

30g kukurydzy z puszki

90g mixu sałat

3 łyżki ulubionego ketchupu

3 łyżeczki przyprawy do gyrosa

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min.

3. Kroimy pomidory na ćwiartki, ogórki i rzodkiewki w plastry, a paprykę w kostkę.

4. Na 2/3 tortilli wykładamy sałatę, mięso, 1 łyżkę ketchupu* i warzywa.

5. Zawijamy pustą część placka na część z farszem, a następnie zawijamy boki tortilli do środka, tworząc rulonik.**

 

*Świetnie zamiast ketchupu sprawdzi się tutaj fit sos czosnkowy. Przepis znajdziecie tutaj.

**Można owinąć dół wrapa folią lub papierem, żeby nam się nie rozpadł:)

02/03/2020

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami

Domową tortillę z kurczakiem i warzywami przygotowuję zawsze wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu, a mimo wszystko chciałabym zjeść pożywne i smaczne danie. Takie wrapy świetnie sprawdzą się też jako domowy fast-food. Co prawda, najlepiej byłoby wypiekać placki do tortilli samodzielnie,
ale myślę, że raz na jakiś czas gotowe placki z dobrym składem nas nie zabiją :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro