Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje x 1/2 pizzy
Składniki
100g mąki pszennej (u mnie typ 550)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g wody
30g mozzarelli
50g czerwonej/żółtej papryki
2 pieczarki (ok. 50g)
3 plastry wędliny drobiowej (ok. 30g)
100g passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wykonanie
1. Rozgrzewamy 2 teflonowe patelnie.
2. Zagniatamy ciasto z mąki, wody i proszku do pieczenia. Robimy okrągłego placka i kładziemy na patelni (na małym ogniu).
3. Kroimy wędlinę i pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę. Krótko podsmażamy na drugiej patelni.
4. Ścieramy mozzarellę na tarce.
5. Po 10 min. podpiekania blatu odwracamy go, smarujemy passatą wymieszaną z ziołami. Układamy wędlinę, pieczarki, paprykę i mozzarellę.
6. Zapiekamy przez kolejne 10 min. (do roztopienia sera).
Kto z nas nie lubi pizzy? To chyba pytanie retoryczne :P
Pomimo tego, że nie jest ona najzdrowszym możliwym posiłkiem, możemy ogranicznyć "szkody" przygotowując domową pizzę z patelni. Nie dość, że będziemy mieli kontorlę nad doborem i jakością dodatków,
to jeszcze nie będziemy musieli czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro