Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje x 1/2 pizzy

 

 

Składniki

 

100g mąki pszennej (u mnie typ 550)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

60g wody

30g mozzarelli

50g czerwonej/żółtej papryki

2 pieczarki (ok. 50g)

3 plastry wędliny drobiowej (ok. 30g)

100g passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy 2 teflonowe patelnie.

2. Zagniatamy ciasto z mąki, wody i proszku do pieczenia. Robimy okrągłego placka i kładziemy na patelni (na małym ogniu).

3. Kroimy wędlinę i pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę. Krótko podsmażamy na drugiej patelni.

4. Ścieramy mozzarellę na tarce.

5. Po 10 min. podpiekania blatu odwracamy go, smarujemy passatą wymieszaną z ziołami. Układamy wędlinę, pieczarki, paprykę i mozzarellę.

6. Zapiekamy przez kolejne 10 min. (do roztopienia sera).

07/04/2020

Domowa pizza z patelni

Kto z nas nie lubi pizzy? To chyba pytanie retoryczne :P

Pomimo tego, że nie jest ona najzdrowszym możliwym posiłkiem, możemy ogranicznyć "szkody" przygotowując domową pizzę z patelni. Nie dość, że będziemy mieli kontorlę nad doborem i jakością dodatków,
to jeszcze nie będziemy musieli czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro