Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 9 porcji x 40g

 

 

Składniki

 

250g płatków owsianych

20g orzechów nerkowca

20g migdałów

50g miodu

50g moreli

30g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).

2. Mieszamy płatki z posiekanymi orzechami, migdałami, morelami i wiórkami.

3. Jeśli miód nie jest płynny, to rozpuszczamy go przez 30 sekund w mikrofalówce. Polewamy nim całą mieszankę i dokładnie mieszamy.

4. Wykładamy płatki na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy przez 10 min., po czym mieszamy całość i pieczemy przez kolejne 10 min.

5. Gotową granolę studzimy i przekładamy do słoika.

24/04/2020

Domowa granola

Bardzo lubię musli, ale unikam gotowych mieszanek ze sklepu, które są pełne cukru.
Staram się je przygotowywać sama, a najlepiej w wersji na chrupiąco.
Stąd pomysł na
domową granolę, gdzie każdy może dodać swoje ulubione składniki i przygotować większy zapas na przyszłość. Nie dość, że będzie smacznie, to jeszcze zdrowo :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro