Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 9 porcji x 40g
Składniki
250g płatków owsianych
20g orzechów nerkowca
20g migdałów
50g miodu
50g moreli
30g wiórków kokosowych
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).
2. Mieszamy płatki z posiekanymi orzechami, migdałami, morelami i wiórkami.
3. Jeśli miód nie jest płynny, to rozpuszczamy go przez 30 sekund w mikrofalówce. Polewamy nim całą mieszankę i dokładnie mieszamy.
4. Wykładamy płatki na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy przez 10 min., po czym mieszamy całość i pieczemy przez kolejne 10 min.
5. Gotową granolę studzimy i przekładamy do słoika.
Bardzo lubię musli, ale unikam gotowych mieszanek ze sklepu, które są pełne cukru.
Staram się je przygotowywać sama, a najlepiej w wersji na chrupiąco.
Stąd pomysł na domową granolę, gdzie każdy może dodać swoje ulubione składniki i przygotować większy zapas na przyszłość. Nie dość, że będzie smacznie, to jeszcze zdrowo :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro