Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: 4 deserki

 

 

Składniki

 

Warstwa dyniowa:                                    Warstwa morelowa:                         Dekoracja:

200g puree z dyni                                             100g moreli                                               10g ziaren słonecznika

100g jogurtu wysokobiałkowego                    10g żelatyny                                              1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru

15g żelatyny                                                        30ml wrzątku

50ml wrzątku                                                     20g erytrolu

15g erytrolu

1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru

40g ziaren słonecznika

 

 

Wykonanie

 

1. Przygotowujemy warstwę dyniową - rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i gdy płyn lekko przestygnie, blendujemy go z dyniowym puree, jogurtem i erytrolem.

2. Na dno 4 kubeczków ścieramy na tarce czekoladę, pokrywamy ją kremem dyniowym i zasypujemy słonecznikiem.

3. Rozpuszczamy resztę żelatyny w wodzie, blendujemy z erytrolem i morelami, po czym wykładamy na deserki.

4. Dekorujemy całość pozostałym słonecznikiem i czekoladą startą na tarce.

5. Wstawiamy deserki do lodówki na ok. 2h.

Za oknem upały, więc zimne deserki są u mnie teraz na topie!

A że miałam zamrożone puree z dyni (jeszcze z zeszłego roku, więc muszę się go jakoś "pozbyć"),
to postanowiłam przygotować przyjemnie
pomarańczowy deserek dyniowo-morelowy.
Smakuje ciekawie i ma niewiele kalorii, więc jak na zdrowy deser, to całkiem nieźle, prawda? :)

27/07/2022

Deserek dyniowo-morelowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro