Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość: 4 deserki
Składniki
Warstwa dyniowa: Warstwa morelowa: Dekoracja:
200g puree z dyni 100g moreli 10g ziaren słonecznika
100g jogurtu wysokobiałkowego 10g żelatyny 1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru
15g żelatyny 30ml wrzątku
50ml wrzątku 20g erytrolu
15g erytrolu
1 kostka gorzkiej czekolady bez cukru
40g ziaren słonecznika
Wykonanie
1. Przygotowujemy warstwę dyniową - rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i gdy płyn lekko przestygnie, blendujemy go z dyniowym puree, jogurtem i erytrolem.
2. Na dno 4 kubeczków ścieramy na tarce czekoladę, pokrywamy ją kremem dyniowym i zasypujemy słonecznikiem.
3. Rozpuszczamy resztę żelatyny w wodzie, blendujemy z erytrolem i morelami, po czym wykładamy na deserki.
4. Dekorujemy całość pozostałym słonecznikiem i czekoladą startą na tarce.
5. Wstawiamy deserki do lodówki na ok. 2h.
Za oknem upały, więc zimne deserki są u mnie teraz na topie!
A że miałam zamrożone puree z dyni (jeszcze z zeszłego roku, więc muszę się go jakoś "pozbyć"),
to postanowiłam przygotować przyjemnie pomarańczowy deserek dyniowo-morelowy.
Smakuje ciekawie i ma niewiele kalorii, więc jak na zdrowy deser, to całkiem nieźle, prawda? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro