Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

50g tapioki

100g mleka (u mnie 0,5%)

15g erytrolu

100g malin (mogą być mrożone)

30g wody

5g mąki ziemniaczanej

5g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy tapiokę wodą na 1h, po czym dokładnie ją płuczemy.

2. Gotujemy ją z mlekiem, wiórkami i 10g erytrolu aż do wchłonięcia płynu (ok. 10 min.). Odstawiamy na bok.

3. W drugim garnuszku gotujemy owoce z wodą i resztą erytrolu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy do zgęstnienia (5 min.).

4. Przekładamy do pucharków tapiokę na przemian z malinami.

5. Chłodzimy deser przez 1h.

To było moje drugie podejście do tapioki. Za pierwszym razem coś poszło nie tak i wyszła mi bezpłciowa papka... Tym razem, deser z tapioki z malin naprawdę mi się udał, dlatego z czystym sumieniem mogę się nim pochwalić!

Przy jego przygotowaniu będziecie się musieli trochę ubrudzić, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia!
Dodatkowo, deser jest idealny dla alergików :)

23/03/2020

Deser z tapioki i malin

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro