Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 30 + 60 minut

Ilość: 2 deserki

 

 

Składniki

 

Warstwa truskawkowa:                  Warstwa pistacjowa:

250g ricotty                                                40g obranych pistacji          

150g truskawek                                          75g skyru                                

10g żelatyny                                                5g żelatyny                                                          

30ml wrzątku                                             20ml wrzątku                                                                                        

20g erytrolu                                               10g erytrolu                                 

 

 

Wykonanie

 

1. Blendujemy ricottę z truskawkami, erytorlem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku.

2. Przekładamy masę do 2 szklanek i odstawiamy do schłodzenia na 30 min.

3. Blendujemy zmielone na mąkę pistacje ze skyrem, erytrolem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku.

4. Wykładamy masę pistacjową na warstwę truskawkową.

5. Wstawiamy całość do lodówki na 1h.

Robi się (w końcu) coraz cieplej, więc sezon na zimne słodkości uważam za rozpoczęty!

Możecie być jednak pewni, że deser truskawkowo-pistacjowy posmakuje Wam nawet w chłodne dni.

Takie połączenie smaków jest nie tylko pyszne, ale też świetnie się prezentuje,
więc z ręku na sercu mogę Wam powiedzieć, że warto było oskubać pół worka pistacji :P

22/04/2022

Deser truskawkowo-pistacjowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro