Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: 4 deserki
Składniki
300g jogurtu wysokobiałkowego (w temperaturze pokojowej)
pomarańczowa galaretka w proszku
40g czekolady bez cukru
300ml wrzątku
40g soku wyciśniętego z pomarańczy
Wykonanie
1. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku. Gdy przestygnie, łączymy 1/3 płynu z sokiem z pomarańczy i rozlewamy do 4 filiżanek.
2. Wstawiamy filiżanki do lodówki na 1h do stężenia.
3. W międzyczasie, topimy czekoladę w mikrofalówce/kąpieli wodnej i dostawiamy do wystygnięcia.
4. Łączymy czekoladę z jogurtem i pozostałą galaretką w płynie.
5. Wylewamy masę na pomarańczowy spód i chłodzimy przez kolejne 2h.
Uwielbiam połączenie lekko kwaśnej pomarańczy i mlecznej czekolady,
dlatego wymyśliłam prosty deser pomarańczowo-czekoladowy na zimno.
To świetny pomysł na słodkie, ale niezbyt kaloryczne słodkości, które pomimo swojej prostoty
posmakują naprawdę każdemu. A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro