Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 4 deserki

 

 

Składniki

 

300g jogurtu wysokobiałkowego (w temperaturze pokojowej)

pomarańczowa galaretka w proszku

40g czekolady bez cukru

300ml wrzątku

40g soku wyciśniętego z pomarańczy

 

 

Wykonanie

 

1. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku. Gdy przestygnie, łączymy 1/3 płynu z sokiem z pomarańczy i rozlewamy do 4 filiżanek.

2. Wstawiamy filiżanki do lodówki na 1h do stężenia.

3. W międzyczasie, topimy czekoladę w mikrofalówce/kąpieli wodnej i dostawiamy do wystygnięcia.

4. Łączymy czekoladę z jogurtem i pozostałą galaretką w płynie.

5. Wylewamy masę na pomarańczowy spód i chłodzimy przez kolejne 2h.

Uwielbiam połączenie lekko kwaśnej pomarańczy i mlecznej czekolady,
dlatego wymyśliłam prosty
deser pomarańczowo-czekoladowy na zimno.
To świetny pomysł na słodkie, ale niezbyt kaloryczne słodkości, które pomimo swojej prostoty

posmakują naprawdę każdemu. A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii :)

09/12/2020

Deser pomarańczowo-czekoladowy na zimno

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro