Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 1 deser

 

 

Składniki

 

1 kromka pełnoziarnistego chleba tostowego

1/2 jabłka (ok. 60g)

1/2 łyżeczki kardamonu

200g mleka (u mnie 0,5%)

20g budyniu waniliowego

5g erytrolu

10g bezsmakowej odżywki białkowej

białko z 1 dużego jajka (ok. 40g)

1/2 łyżeczki cynamonu

10g orzechów włoskich

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 150°C (grzanie góra-dół).

2. Kładziemy chleb na dnie naczynia żaroodpornego i przykrywamy go plastrami jabłka. Posypujemy je kardamonem.

3. Podgrzewamy 150g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Wykładamy budyń na jabłka.

4. Ubijamy białko na sztywno, miksujemy je z cynamonem i wykładamy na budyń.

5. Posypujemy deser pokruszonymi orzechami i zapiekamy go przez 25 min.

Desery jednoporcjowe to coś, co bardzo lubię - ilość wariantów smakowych jest nieograniczona,
można je przygotować do zabrania na wynos, a do tego nie kusi nas kolejna porcja :P

Z okazji rozpoczynającej się jesieni, proponuję Wam deser jabłkowy z cynamonową chmurką,
czyli pyszny pomysł na umilenie ponurych deszczowych dni :)

11/09/2021

Deser jabłkowy z cynamonową chmurką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro