Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 1 deser
Składniki
1 kromka pełnoziarnistego chleba tostowego
1/2 jabłka (ok. 60g)
1/2 łyżeczki kardamonu
200g mleka (u mnie 0,5%)
20g budyniu waniliowego
5g erytrolu
10g bezsmakowej odżywki białkowej
białko z 1 dużego jajka (ok. 40g)
1/2 łyżeczki cynamonu
10g orzechów włoskich
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 150°C (grzanie góra-dół).
2. Kładziemy chleb na dnie naczynia żaroodpornego i przykrywamy go plastrami jabłka. Posypujemy je kardamonem.
3. Podgrzewamy 150g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Wykładamy budyń na jabłka.
4. Ubijamy białko na sztywno, miksujemy je z cynamonem i wykładamy na budyń.
5. Posypujemy deser pokruszonymi orzechami i zapiekamy go przez 25 min.
Desery jednoporcjowe to coś, co bardzo lubię - ilość wariantów smakowych jest nieograniczona,
można je przygotować do zabrania na wynos, a do tego nie kusi nas kolejna porcja :P
Z okazji rozpoczynającej się jesieni, proponuję Wam deser jabłkowy z cynamonową chmurką,
czyli pyszny pomysł na umilenie ponurych deszczowych dni :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro