Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 3 deserki
Składniki
40g masła orzechowego (u mnie Go On)
10g oleju kokoswego
15g erytrolu
30g płatków owsianych
5g kakao
1 większy banan (ok. 120g po obraniu)
75g suszonych daktyli
śmietanka z mleczka kokosowego light (ok. 120g)
Wykonanie
1. Zalewamy daktyle wrzątkiem na 15 min. i niedbale odciskamy z nich wodę. Blendujemy je na gładko z 15g masła orzechowego, tworząc karmel.
2. Zagniatamy widelcem pozostałe masło orzechowe, olej kokosowy, erytrol, kakao i płatki owsiane.
3. Rozkładamy powstałą masę do 3 naczynek i układamy na niej pokrojonego w plastry banana.
4. Na banana przekładamy karmel z daktyli.
5. Ubijamy śmietankę z mleczka kokosowego na pusztystą masę i wykładamy na wierzch deseru.
O karmelowym cieście z bananami i śmietaną słyszałam już dawno, ale kojarzył mi się z toną cukru i tłuszczu,
więc starałam się o nim zapomnieć. Bezskutecznie, bo kocham karmel :P W przypływie weny, postanowiłam przygotować deser banoffee w zdrowszej wersji. Jego makro nie jest idealne, ale udało mi się stworzyć mega słodkie, pyszne i przede wszystkim zdrowe cudo używając nieprzetworzonych składników.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro