Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 3 deserki

 

 

Składniki

 

40g masła orzechowego (u mnie Go On)

10g oleju kokoswego

15g erytrolu

30g płatków owsianych

5g kakao

1 większy banan (ok. 120g po obraniu)

75g suszonych daktyli

śmietanka z mleczka kokosowego light (ok. 120g)

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy daktyle wrzątkiem na 15 min. i niedbale odciskamy z nich wodę. Blendujemy je na gładko z 15g masła orzechowego, tworząc karmel.

2. Zagniatamy widelcem pozostałe masło orzechowe, olej kokosowy, erytrol, kakao i płatki owsiane.

3. Rozkładamy powstałą masę do 3 naczynek i układamy na niej pokrojonego w plastry banana.

4. Na banana przekładamy karmel z daktyli.

5. Ubijamy śmietankę z mleczka kokosowego na pusztystą masę i wykładamy na wierzch deseru.

O karmelowym cieście z bananami i śmietaną słyszałam już dawno, ale kojarzył mi się z toną cukru i tłuszczu,
więc starałam się o nim zapomnieć. Bezskutecznie, bo kocham karmel :P W przypływie weny, postanowiłam przygotować
deser banoffee w zdrowszej wersji. Jego makro nie jest idealne, ale udało mi się stworzyć mega słodkie, pyszne i przede wszystkim zdrowe cudo używając nieprzetworzonych składników.

18/01/2021

Deser banoffee w zdrowszej wersji

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro