Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 naleśniki
Składniki
35g mąki pszennej
70g mleka (u mnie 0,5%)
2 białka jaj (ok. 60g)
5g oleju
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g serka waniliowego typu kvarg
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy je na małych obrotach z mąką, mlekiem proszkiem do pieczenia i olejem.
3. Wylewamy połową ciasta na patelnię do naleśników i zmniejszamy ogień. Po ok. 2 min. (gdy pojawią się pęcherzyki) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta.
4. Smarujemy naleśniki serkiem i składamy je na pół, a następnie podsmażamy na chrupiąco na suchej patelni.
O naleśnikach przygotowywanych na bazie białek jaj słyszałam już nie raz, ale nie sądziłam,
że jest w nich w nich coś szczególnego, dopóki sama ich nie spróbowałam. Delikatne naleśniki na białkach
to przysmak, który naprawdę rozpływa się ustach, a przy tym jest lekki, ma bardzo dobre makro i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Oby więcej takich deserów! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro