Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 naleśniki

 

 

Składniki

 

35g mąki pszennej

70g mleka (u mnie 0,5%)

2 białka jaj (ok. 60g)

5g oleju

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

100g serka waniliowego typu kvarg

 

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy je na małych obrotach z mąką, mlekiem proszkiem do pieczenia i olejem.

3. Wylewamy połową ciasta na patelnię do naleśników i zmniejszamy ogień. Po ok. 2 min. (gdy pojawią się pęcherzyki) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta.

4. Smarujemy naleśniki serkiem i składamy je na pół, a następnie podsmażamy na chrupiąco na suchej patelni.

O naleśnikach przygotowywanych na bazie białek jaj słyszałam już nie raz, ale nie sądziłam,
że jest w nich w nich coś szczególnego, dopóki sama ich nie spróbowałam.
Delikatne naleśniki na białkach
to przysmak, który naprawdę rozpływa się ustach, a przy tym jest lekki, ma bardzo dobre makro i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Oby więcej takich deserów! :)

08/06/2021

Delikatne naleśniki na białkach

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro