Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 5 tartaletek

 

 

Składniki

 

40g mąki owsianej*

100g daktyli

250g ricotty

100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

20g erytrolu

50g malin

50g borówek

2 krople aromatu waniliowego

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy daktyle wrzątkiem i po 30 min. (gdy namiękną) odlewamy wodę.

2. Blendujemy daktyle na gładką masę i łączymy je łyżką z mąką owsianą.

3. Powstałą masę dzielimy na 5 części i wykładamy nią spody foremek.

4. Łączymy ricottę z erytrolem startym na puder, jogurtem i aromatem. Przekładamy na spody.

5. Na wierzchu układamy owoce i chłodzimy tartaletki min. 2h przed podaniem.

 

*Jeśli przed podaniem chcecie wyjąć tarteletki z foremek, dodajcie więcej mąki. Moje spody wyszły wilgotne, ale akurat o to mi chodziło :)

Nigdy nie robiłam tartaletek, chociaż specjalne foremki czekają nam mnie już od pół roku :P
Myślałam, że ich przygotowanie będzie czasochłonne, ale okazało się,
że
daktylowe tartaletki z ricottą i owocami można przygotować całkiem sprawnie.
To świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, która będzie jak znalazł, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego :)

30/07/2020

Daktylowe tartaletki z ricottą i owocami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro