Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 5 tartaletek
Składniki
40g mąki owsianej*
100g daktyli
250g ricotty
100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
20g erytrolu
50g malin
50g borówek
2 krople aromatu waniliowego
Wykonanie
1. Zalewamy daktyle wrzątkiem i po 30 min. (gdy namiękną) odlewamy wodę.
2. Blendujemy daktyle na gładką masę i łączymy je łyżką z mąką owsianą.
3. Powstałą masę dzielimy na 5 części i wykładamy nią spody foremek.
4. Łączymy ricottę z erytrolem startym na puder, jogurtem i aromatem. Przekładamy na spody.
5. Na wierzchu układamy owoce i chłodzimy tartaletki min. 2h przed podaniem.
*Jeśli przed podaniem chcecie wyjąć tarteletki z foremek, dodajcie więcej mąki. Moje spody wyszły wilgotne, ale akurat o to mi chodziło :)
Nigdy nie robiłam tartaletek, chociaż specjalne foremki czekają nam mnie już od pół roku :P
Myślałam, że ich przygotowanie będzie czasochłonne, ale okazało się,
że daktylowe tartaletki z ricottą i owocami można przygotować całkiem sprawnie.
To świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, która będzie jak znalazł, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro