Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 suflety

 

 

Składniki

 

2 jajka

100g ricotty

20g czekolady

15g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Roztapiamy czekoladę z erytrolem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Nastawiamy piekarnik na 170°C (grzanie góra-dół).

3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

4. Miksujemy żółtka z ricottą i masą czekoladową.

5. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką.

6. Przekładamy masę do 2 kokilek i pieczemy przez 30 min.*

 

*Po wyjęciu z piekarnika suflety trochę opadną, ale tak ma być:)

Czas na (prawie) dietetyczny deser :)

Chociaż słowo "prawie" jest tu jednak nie na miejscu: ricotta i jajka mają w sobie sporo białka,
a o gorzkiej czekoladzie powszechnie wiadomo, że zawiera zdrowe tluszcze.

Czekoladowy suflet z ricotty będzie więc dietetyczny, a to tego bajecznie pyszny!

18/02/2020

Czekoladowy suflet z ricotty

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro