Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 10 kawałków (tortownicy o średnicy 20 cm)

 

 

Składniki

 

75g masła (u mnie Łaciate)

250g ricotty

200g erytrolu

70g kakao

3 jajka

kilka kropli aromatu pomarańczowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

80g mąki ryżowej

100g pomarańczy

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ubijamy jajka na puszystą masę z erytrolem, po czym na mniejszych obrotach miksera dodajemy ricottę, kakao, mąkę, aromat
i proszek do pieczenia.

4. Przekładamy masę do lekko natłuszczonej foremki, układamy na wierzchu obrane i pokrojone w cienkie plastry pomarańcze.

5. Pieczemy ciasto przez ok. 60 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Czekoladowe ciasto z ricottą przygotowałam zainspirowana włoskim torta con ricotta.

Od siebie dorzuciłam sporą porcję kakao i aromatyczną pomarańczę, a cukier zamieniłam na erytrol.

Ciacho wyszło idealnie - puszyste, wilgotne i pachnące słońcem!

A to wszystko bez większego wysiłku i stania przy garach :) 

05/06/2022

Czekoladowe ciasto z ricottą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro