Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 10 kawałków (tortownicy o średnicy 20 cm)
Składniki
75g masła (u mnie Łaciate)
250g ricotty
200g erytrolu
70g kakao
3 jajka
kilka kropli aromatu pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g mąki ryżowej
100g pomarańczy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Ubijamy jajka na puszystą masę z erytrolem, po czym na mniejszych obrotach miksera dodajemy ricottę, kakao, mąkę, aromat
i proszek do pieczenia.
4. Przekładamy masę do lekko natłuszczonej foremki, układamy na wierzchu obrane i pokrojone w cienkie plastry pomarańcze.
5. Pieczemy ciasto przez ok. 60 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladowe ciasto z ricottą przygotowałam zainspirowana włoskim torta con ricotta.
Od siebie dorzuciłam sporą porcję kakao i aromatyczną pomarańczę, a cukier zamieniłam na erytrol.
Ciacho wyszło idealnie - puszyste, wilgotne i pachnące słońcem!
A to wszystko bez większego wysiłku i stania przy garach :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro