Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 8 kawałków (użyłam foremki 20 x 15 cm)

 

 

Składniki

 

4 jajka

45g erytrolu

10g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50g skyru

150g proteinowego serka waniliowego (u mnie Valio)

80g mąki pszennej

80g mąki kukurydzianej

100g borówek

5g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszystą masę, po czym na mniejszych obrotach miksera dodajemy erytrol, kakao i proszek do pieczenia.

3. Następnie łączymy ciasto z obiema mąkami, skyrem i serkiem waniliowym.

4. Przelewamy powstałą masę do lekko natłuszczonej foremki, układamy na wierzchu borówki i posypujemy całość wiórkami.

5. Pieczemy brownie przez ok. 45 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Redukcja zakończona, więc można zaszaleć z "małobiałkowym" ciachem do kawy :)

Na pierwszy ogień poszło czekoladowe ciasto z borówkami - banalnie proste, ale meeega smaczne!

Pomimo braku tłuszczu jest przyjemnie wilgotne, a borówkowo-kokosowy wierzch robi robotę.

Sprawdźcie sami!

24/08/2021

Czekoladowe ciasto z borówkami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro