Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 + 30 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Warstwa owocowa: Beza:
100g mąki orkiszowej 150g truskawek 50g erytrolu
40g jogurtu wysokobiałkowego 100g jagód 2 białka jaj
40g czekoladowej odżywki białkowej 10g mąki ziemniaczanej 1/2 op. malinowego budyniu bez cukru (20g)
10g kakao
2 żółtka jaj
50g masła klarowanego
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Zagniatamy na gładką masę wszystkie składniki spodu i wkładamy nią wyłożoną papierem tortownicę.*
3. Wstawiamy spód do piekarnika na 15 min.
4. W międzyczasie, mieszamy owoce** ze skrobią.
5. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy z erytrolem i proszkiem budyniowym.
6. Na podpieczony spód wykładamy owoce, a na nie bezę.
7. Pieczemy ciasto najpierw przez 10 min., a potem zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 20 min.
* Wylepiamy ciastem nie tylko spód, ale też 2-3 cm brzegów foremki.
** Truskawki można pokroić na połówki/ćwiartki.
Zachciało mi się ciasta, ale że ostatnio (ku uciesze moich bliskich) staram się piec coś poza sernikami,
tym razem postawiłam na czekoladową tartę z owocami i bezą.
Jestem z niej bardzo zadowolona, bo połączenie słodkiego czekoladowego spodu z lekko kwaśnymi owocami i malinową chrupiącą bezą to bardzo smaczne połączenie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro