Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 15 + 30 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                           Warstwa owocowa:                     Beza:

100g mąki orkiszowej                                   150g truskawek                                  50g erytrolu

40g jogurtu wysokobiałkowego                  100g jagód                                           2 białka jaj

40g czekoladowej odżywki białkowej        10g mąki ziemniaczanej                    1/2 op. malinowego budyniu bez cukru (20g)

10g kakao                                                          

2 żółtka jaj                                                    

50g masła klarowanego

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Zagniatamy na gładką masę wszystkie składniki spodu i wkładamy nią wyłożoną papierem tortownicę.*

3. Wstawiamy spód do piekarnika na 15 min.

4. W międzyczasie, mieszamy owoce** ze skrobią.

5. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy z erytrolem i proszkiem budyniowym.

6. Na podpieczony spód wykładamy owoce, a na nie bezę.

7. Pieczemy ciasto najpierw przez 10 min., a potem zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 20 min.

 

* Wylepiamy ciastem nie tylko spód, ale też 2-3 cm brzegów foremki.

** Truskawki można pokroić na połówki/ćwiartki.

Zachciało mi się ciasta, ale że ostatnio (ku uciesze moich bliskich) staram się piec coś poza sernikami,
tym razem postawiłam na
czekoladową tartę z owocami i bezą.
Jestem z niej bardzo zadowolona, bo połączenie słodkiego czekoladowego spodu z lekko kwaśnymi owocami i malinową chrupiącą bezą to bardzo smaczne połączenie :)

02/12/2020

Czekoladowa tarta z owocami i bezą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro