Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: forma do tarty - 26 cm (10 kawałków)

 

 

Składniki

 

150g zbożowych ciastek bez cukru o smaku kakaowym (u mnie Satne)

50g masła

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

1 op. czekoladowego serka proteinowego Valio

2 jajka

60g erytrolu

1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru (20g)

100g truskawek

10g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.

2. Blendujemy na jednolitą masę ciastka z masłem i wyklejamy nimi brzegi formy do tarty.

3. Miksujemy twaróg z serkiem, żółtkami, erytrolem i proszkiem budyniowym.

4. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno, po czym delikatnie łączymy je z masą serową i wykładamy na przygotowany spód.

5. Dekorujemy całość ćwiartkami truskawek i płatkami migdałów.

6. Pieczemy sernik przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 30 min.

7. Studzimy ciasto przez ok. 30 min. w zamkniętym piekarniku.

Tarty to mnie rzadkość, bo kojarzą mi się z tłustymi spodami, których fanką nie jestem :P

Tym bardziej cieszę się, że przy odrobinie kombinacji udało mi się
przygotować
czekoladową tartę serową bez cukru, która (pomimo użycia sporej ilości masła)
jest nadal lekka i jak najbardziej fit, a do tego smakuje bosko! :)

30/06/2022

Czekoladowa tarta serowa bez cukru

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro