Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

160g kaszy manny

40g bezsmakowej odżywki białkowej

40g kakao

55g erytrolu

10g cukru waniliowego

650g mleka (u mnie 0,5%)

20g masła

150g śmietany 10%

1 op. śmietanfixu (12g)

po 50g borówek, malin i truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy w rondelku kaszę mannę, odżywkę białkową, kakao, erytrol, cukier waniliowy, mleko i masło.

2. Gotujemy całość przez ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając.

3. Przekładamy masę do foremki i po przestudzeniu wstawiamy ją do lodówki na ok. 1h.

4. Ubijamy schłodzoną śmietanę ze śmietanfixem i pokrywamy nią czekoladowy spód.

5. Dekorujemy deser owocami i chłodzimy go jeszcze przez ok. 1h przed podaniem.

Pomysł na czekoladową kaszę mannę miałam zanotowany od baardzo dawna, ale deser z dużą ilością kakao, masłem i śmietaną wydawał mi się nieosiągalną rozpustą :P Zupełnie niepotrzebnie, bo jeden kawałek takiego przysmaku ma tylko 130 kcal, a jest tak słodki i sycący, że (nawet ja) nie dałam rady zjeść kolejnej porcji!

Dodatkowo, wymaga zupełnego minimum nakładu pracy, więc na ciepłe letnie dni będzie jak znalazł :)

01/09/2021

Czekoladowa kasza manna

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro