Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

400g twarogu sernikowego (u mnie President)

150g mąki pszennej

4 jajka

120g erytrolu

kilka kropli ekstraktu z wanilii

2 średnie gruszki (ok. 350g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

10g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne i ścieramy owoce na tarce. Odciskamy sok.

3. Ubijamy jajka na puszysto z erytrolem i ekstraktem waniliowym. Następnie miksujemy je z mąką, proszkiem do pieczenia i serem.

4. Przekładamy do foremki 1/2 ciasta. Układamy na nim startą gruszkę* i zalewamy ją pozostałym ciastem.

5. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 1h.

 

*Zostawiamy po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach foremki, bo inaczej po upieczeniu górna warstwa serowa może nam odpaść... :P

Powiedzieć, że ciasto serowo-gruszkowe jest pyszne, to tak, jakby nic nie powiedzieć...

Uwielbiam wszystkie serowe ciasta, ale dzięki dodaniu gruszki, mój najnowszy wypiek jest po prostu idealny!

Takie ciacho posmakuje nawet tym z Was, którzy nie przepadają za zdrowymi wypiekami
(wiem, bo testowałam na mężu :)). Jest przyjemnie wilgotne, mega słodkie i aromatyczne :)

08/01/2021

Ciasto serowo-gruszkowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro