Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
400g twarogu sernikowego (u mnie President)
150g mąki pszennej
4 jajka
120g erytrolu
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 średnie gruszki (ok. 350g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne i ścieramy owoce na tarce. Odciskamy sok.
3. Ubijamy jajka na puszysto z erytrolem i ekstraktem waniliowym. Następnie miksujemy je z mąką, proszkiem do pieczenia i serem.
4. Przekładamy do foremki 1/2 ciasta. Układamy na nim startą gruszkę* i zalewamy ją pozostałym ciastem.
5. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 1h.
*Zostawiamy po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach foremki, bo inaczej po upieczeniu górna warstwa serowa może nam odpaść... :P
Powiedzieć, że ciasto serowo-gruszkowe jest pyszne, to tak, jakby nic nie powiedzieć...
Uwielbiam wszystkie serowe ciasta, ale dzięki dodaniu gruszki, mój najnowszy wypiek jest po prostu idealny!
Takie ciacho posmakuje nawet tym z Was, którzy nie przepadają za zdrowymi wypiekami
(wiem, bo testowałam na mężu :)). Jest przyjemnie wilgotne, mega słodkie i aromatyczne :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro