Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
Zaczyn: Ciasto: Kruszonka:
20g mąki pszennej 200g mąki pszennej 20g masła
25g świeżych drożdży 40g mąki ryżowej 20g erytrolu
5g erytrolu 40g erytrolu 30g zmielonych płatków owsianych
100ml mleka (u mnie 2%) 10g cukru waniliowego 100g borówek
20g masła
1 jajko
Wykonanie
1. Przygotowujemy zaczyn - łączymy mleko z drożdżami, erytrolem i mąką. Odstawiamy go do wyrośnięcia na min. 30 min.
2. Łączymy zaczyn ze składnikami ciasta ugniatając całość przez ok. 10 min. i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) i zagniatamy kruszonkę z zimnego masła, erytrolu i mąki owsianej.
4. Przekładamy ciasto do foremki, układamy na nim borówki i posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy ciasto przez ok. 45 min., po czym studzimy je na kratce.
I stało się! W końcu upiekłam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką.
Jak na pierwszą taką próbę, jestem bardzo zadowolona - ciasto pięknie urosło i było bardzo puszyste.
Robotę zrobiły też borówki i pyszna owsiana kruszonka (bo kto jej nie lubi?).
Jest to więc świetny i wcale nie tak trudny pomysł na nieco zdrowszą wersję tego ciastowego klasyka.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro