Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

Zaczyn:                                                  Ciasto:                                                         Kruszonka:

20g mąki pszennej                                   200g mąki pszennej                                      20g masła

25g świeżych drożdży                              40g mąki ryżowej                                           20g erytrolu     

5g erytrolu                                                 40g erytrolu                                                     30g zmielonych płatków owsianych

100ml mleka (u mnie 2%)                      10g cukru waniliowego                                 100g borówek

                                                                     20g masła                                            

                                                                     1 jajko                                 

 

Wykonanie

 

1. Przygotowujemy zaczyn - łączymy mleko z drożdżami, erytrolem i mąką. Odstawiamy go do wyrośnięcia na min. 30 min.

2. Łączymy zaczyn ze składnikami ciasta ugniatając całość przez ok. 10 min. i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) i zagniatamy kruszonkę z zimnego masła, erytrolu i mąki owsianej.

4. Przekładamy ciasto do foremki, układamy na nim borówki i posypujemy kruszonką.

5. Pieczemy ciasto przez ok. 45 min., po czym studzimy je na kratce.

14/03/2022

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

I stało się! W końcu upiekłam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką.

Jak na pierwszą taką próbę, jestem bardzo zadowolona - ciasto pięknie urosło i było bardzo puszyste.
Robotę zrobiły też borówki i pyszna owsiana kruszonka (bo kto jej nie lubi?).

Jest to więc świetny i wcale nie tak trudny pomysł na nieco zdrowszą wersję tego ciastowego klasyka.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro