Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

100g mąki orkiszowej

3 jajka

80g erytrolu

20g czekoladowej odżywki białkowej

10g kakao

1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)

80g oleju rzepakowego

90g skyru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g wydrylowanych śliwek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 170°C (grzanie góra-dół).

2. W jednej misce ubijamy jajka z erytrolem na puszystą masę, a w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy je do jajek partami cały czas miksując.

3. Na koniec dodajemy do masy olej i skyr.

4. Przelewamy ciasto do foremki, a na jego wierzchu układamy pokrojone w krążki śliwki.

5. Pieczemy ciasto przez 45 min.

Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego (i przy okazji zdrowego), więc żeby uniknąć sięgnięcia po słodycze
i wykorzystując świeżo zrobiony zapas śliwek, upiekłam
ciasto czekoladowe ze śliwką.
Ciasto wyszło mocno kakaowe i lekko wilgotne - po prostu idealne. Nie było też za słodkie,
więc bardzo mi posmakowało. Jest to więc idealny pomysł na pyszny dodatek do kawy :)

18/12/2020

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro