Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
100g mąki orkiszowej
3 jajka
80g erytrolu
20g czekoladowej odżywki białkowej
10g kakao
1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
80g oleju rzepakowego
90g skyru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g wydrylowanych śliwek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 170°C (grzanie góra-dół).
2. W jednej misce ubijamy jajka z erytrolem na puszystą masę, a w drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy je do jajek partami cały czas miksując.
3. Na koniec dodajemy do masy olej i skyr.
4. Przelewamy ciasto do foremki, a na jego wierzchu układamy pokrojone w krążki śliwki.
5. Pieczemy ciasto przez 45 min.
Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego (i przy okazji zdrowego), więc żeby uniknąć sięgnięcia po słodycze
i wykorzystując świeżo zrobiony zapas śliwek, upiekłam ciasto czekoladowe ze śliwką.
Ciasto wyszło mocno kakaowe i lekko wilgotne - po prostu idealne. Nie było też za słodkie,
więc bardzo mi posmakowało. Jest to więc idealny pomysł na pyszny dodatek do kawy :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro