Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 3 minuty
Ilość: 2 ciastka
Składniki
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 mała marchewka
200g mleka (u mnie 0,5%)
5g erytrolu
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)
Wykonanie
1. Łączymy łyżką mąkę, jajka, jogurt, przyprawy i drobno startą marchewką. Przekładamy masę do 2 kubeczków.
2. Ustawiamy moc mikrofalówki na 800W i "pieczemy" ciastka przez ok. 3 min. Gdy wystygnie, dzielimy je na 4 blaty.
3. Podgrzewamy 150g mleka z erytrolem.
4. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia.
5. Smarujemy 2 blaty połową budyniu, przykrywamy pozostałymi blatami i smarujemy resztą budyniu.
Ostatnio często przygotowuję wypieki pachnące cynamonem, ale tym razem nie miałam czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta z jego wykorzystaniem, a z drugiej strony bardzo miałam na nie ochotę...
Postawiłam więc na prosty patent i "upiekłam" szybkie ciastko marchewkowe z kremem budyniowym
z mikrofalówki, które smakowało (i pachniało) mistrzowsko!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro