Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 3 minuty

Ilość: 2 ciastka

 

 

Składniki

 

40g mąki pszennej pełnoziarnistej

2 jajka

100g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1 mała marchewka

200g mleka (u mnie 0,5%)

5g erytrolu

1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)

 

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy łyżką mąkę, jajka, jogurt, przyprawy i drobno startą marchewką. Przekładamy masę do 2 kubeczków.

2. Ustawiamy moc mikrofalówki na 800W i "pieczemy" ciastka przez ok. 3 min. Gdy wystygnie, dzielimy je na 4 blaty.

3. Podgrzewamy 150g mleka z erytrolem.

4. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia.

5. Smarujemy 2 blaty połową budyniu, przykrywamy pozostałymi blatami i smarujemy resztą budyniu.

Ostatnio często przygotowuję wypieki pachnące cynamonem, ale tym razem nie miałam czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta z jego wykorzystaniem, a z drugiej strony bardzo miałam na nie ochotę...

Postawiłam więc na prosty patent i "upiekłam" szybkie ciastko marchewkowe z kremem budyniowym
z mikrofalówki, które smakowało (i pachniało) mistrzowsko!

17/02/2022

Ciastko marchewkowe z kremem budyniowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro