Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

1 jajko

białko z 1 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

15g mąki orkiszowej

10g mozzarelli

10g pesto (u mnie zielonego)

40g skyru

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajko, białko, proszek do pieczenia, mąkę i 1/2 pesto.

3. Wylewamy masę na patelnię, posypujemy ją startym na tarce serem, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

5. Kroimy go na części, które przekładamy skyrem połączonym z resztą pesto.

Bardzo lubię pesto, ale pomysł na chrupiącego omleta o smaku pesto pojawił się u mnie dopiero teraz.

Nieziemsko pachnie, a do tego jest bardzo sycący. Ma co prawda sporo tłuszczu, ale jest on zdrowy,
więc naprawdę nie trzeba się go bać :)

Wytrawne omlety to zupełnie nie moja bajka, ale w tym wydaniu mogłabym je jeść codziennie!

23/07/2021

Chrupiący omlet o smaku pesto

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro