Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
1 jajko
białko z 1 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15g mąki orkiszowej
10g mozzarelli
10g pesto (u mnie zielonego)
40g skyru
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajko, białko, proszek do pieczenia, mąkę i 1/2 pesto.
3. Wylewamy masę na patelnię, posypujemy ją startym na tarce serem, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
5. Kroimy go na części, które przekładamy skyrem połączonym z resztą pesto.
Bardzo lubię pesto, ale pomysł na chrupiącego omleta o smaku pesto pojawił się u mnie dopiero teraz.
Nieziemsko pachnie, a do tego jest bardzo sycący. Ma co prawda sporo tłuszczu, ale jest on zdrowy,
więc naprawdę nie trzeba się go bać :)
Wytrawne omlety to zupełnie nie moja bajka, ale w tym wydaniu mogłabym je jeść codziennie!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro