Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: 5 deserków

 

 

Składniki

 

100g ricotty

180g jogurtu wysokobiałkowego

1 op. galaretki gruszkowej (70g)

250ml wody

3 herbatniki

1 gruszka (ok. 100g po obraniu)

20g masła orzechowego

2 orzechy włoskie

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy wodę. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy ją do lekkiego stężenia, po czym łączymy z ricottą i jogurtem.

2. Rozkładamy powstałą masę do 5 kubeczków i odstawiamy do lodówki na ok. 2h.

3. Posypujemy deserki pokruszonymi herbatnikami, a następnie polewamy je gruszką zblendowaną z masłem orzechowym.

4. Dekorujemy całość orzechami i od razu podajemy (żeby herbatniki nadal przyjemnie chrupały).

Proste i lekkie mini deserki to coś, co baaardzo lubię, bo sprawdzają się zarówno na imprezach,
jak i wtedy, gdy najdzie nas ochota na zdrowe słodkości. Tym razem przygotowałam coś w jesiennym klimacie 
-
chrupiący deserek gruszkowy z dodatkiem masła orzechowego. Przygotujcie go sami, a zobaczycie,

że zakochałam się w nim nie bez powodu :)

17/11/2021

Chrupiący deserek gruszkowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro