Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Ilość: 4 deserki

 

 

Składniki

 

20g małych biszkoptów

200g mleka (u mnie 0,5%)

10g erytrolu

1/2 op. budyniu o smaku toffi bez cukru (20g)

100g jogurtu wysokobiałkowego

5g nasion chia

20g płatków kukurydzianych

 

 

Wykonanie

 

1. Na dnie kubeczków układamy biszkopciki.

2. Łączymy jogurt z nasionami chia i 5g erytrolu.

3. Podgrzewamy 150g mleka z 5g erytrolu. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka.

4. Mieszamy całość do zgęstnienia i wykładamy na biszkopciki. Na to wykładamy masę jogurtową.

5. Na wierzchu deseru kładziemy płatki kukurydziane.

Za oknem jest dość ponuro, dlatego ostatnio miałam ochotę na jakiś lekki deser na ciepło.
Postanowiłam więc przygotować
chrupiący deserek budyniowy.
Ja wybrałam wersję o smaku toffi, ale oczywiście ilość możliwych wariacji jest olbrzymia :)

A jedna porcja ma tak mało kalorii, że nawet jeśli zjecie dwie porcje na raz, to też nic się nie stanie :P

24/11/2020

Chrupiący deserek budyniowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro