Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 4 placuszki

 

 

Składniki

 

 

1 jajko

20g płatków owsianych

10g płatków migdałowych

1 łyżeczka karobu

50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość rzadkiej masy.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Gdy dół placuszków porządne się zetnie (ok. 4 min.), odwracamy* je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2 min.

 

*Trzeba uważać przy obracaniu placuszków, bo dość łatwo się rozrywają, dlatego tak ważne jest, aby były ścięte od spodu.

Ostatnio ciągle "atakują" mnie przepisy z dodatkiem karobu, więc w końcu postanowiłam go spróbować!
Chrupiące placuszki z karobem mają prosty skład, a do tego są smaczne i pożywne, dlatego taka przekąska przypadnie do gustu naprawdę każdemu. Przepis jest idealny także dla alergików, bo karob świetnie zastępuje tu kakao. Dodatkowo, reguluje on pracę układu trawiennego, więc takie placki można zjeść z czystym sumieniem :)

01/09/2020

Chrupiące placuszki z karobem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro