Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

350g ziemniaków

35g mąki orkiszowej

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Gdy będą się już rozpadały ubijamy je tłuczkiem z przyprawami.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Łączymy ziemniaki z mąką i odrobiną wody ugniatając elastyczne ciasto.

4. Formujemy z niego długi wałek, który następnie tniemy nożem na kopytka.

5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 min. Obracamy je na drugą stronę i zapiekamy przez kolejne 15 min.

Aż wstyd się przyznać, ale kopytka robiłam tylko raz w życiu. Powodem (albo wymówką) był brak czasu,
bo jednak na ich przygotowanie nie wystarczy nam 5 minut. Kiedy więc tylko znalazłam dłuższą chwilę
na upichcenie obiadu, postanowiłam zrobić
chrupiące kopytka z piekarnika.

Kopytka same w sobie są pyszne, ale w chrupiącej wersji, to po prostu poezja!

19/10/2020

Chrupiące kopytka z piekarnika

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro