Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
350g ziemniaków
35g mąki orkiszowej
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Gdy będą się już rozpadały ubijamy je tłuczkiem z przyprawami.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Łączymy ziemniaki z mąką i odrobiną wody ugniatając elastyczne ciasto.
4. Formujemy z niego długi wałek, który następnie tniemy nożem na kopytka.
5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 min. Obracamy je na drugą stronę i zapiekamy przez kolejne 15 min.
Aż wstyd się przyznać, ale kopytka robiłam tylko raz w życiu. Powodem (albo wymówką) był brak czasu,
bo jednak na ich przygotowanie nie wystarczy nam 5 minut. Kiedy więc tylko znalazłam dłuższą chwilę
na upichcenie obiadu, postanowiłam zrobić chrupiące kopytka z piekarnika.
Kopytka same w sobie są pyszne, ale w chrupiącej wersji, to po prostu poezja!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro