Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

300ml mleczka kokosowego light

450g mrożonej mieszanki chińskich warzyw

2 ząbki czosnku

3 łyżki soku z limonki

2 łyżeczki sosu sojowego

1 op. czerwonej pasty curry (50g)

120g ryżu basmati

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w kostkę. Podsmażamy je przez ok. 5 min. (aż zmienią kolor) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

4. Dodajemy zamrożone chińskie warzywa, sos sojowy, sok z limonki i pastę curry.

5. Po ok. 5 min. dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 10 min. (do odparowania ok. 1/3 sosu).

6. Podajemy mięso z ryżem.

Jak pewnie wiecie, kuchnia chińska nie należy do moich ulubionych,
ale raz na jakiś czas daję szansę nowym pomysłom - a nuż mi posmakuje :)
Tak właśnie stało się w przypadku
chińskiego kurczaka w lekkim sosie curry.

Polecam Wam ten przepis na szybki, a nieco mniej standardowy obiad.

09/02/2022

Chiński kurczak w lekkim sosie curry

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro