Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
300ml mleczka kokosowego light
450g mrożonej mieszanki chińskich warzyw
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 op. czerwonej pasty curry (50g)
120g ryżu basmati
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi w kostkę. Podsmażamy je przez ok. 5 min. (aż zmienią kolor) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
4. Dodajemy zamrożone chińskie warzywa, sos sojowy, sok z limonki i pastę curry.
5. Po ok. 5 min. dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 10 min. (do odparowania ok. 1/3 sosu).
6. Podajemy mięso z ryżem.
Jak pewnie wiecie, kuchnia chińska nie należy do moich ulubionych,
ale raz na jakiś czas daję szansę nowym pomysłom - a nuż mi posmakuje :)
Tak właśnie stało się w przypadku chińskiego kurczaka w lekkim sosie curry.
Polecam Wam ten przepis na szybki, a nieco mniej standardowy obiad.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro