Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

100g passaty pomidorowej

60g mozzarelli

6 rurek makaronu cannelloni

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Dodajemy mięso i wsypujemy przyprawę, a następnie zalewamy całość 3/4 passaty. Smażymy przez ok. 15 min. na średnim ogniu.

3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

4. W międzyczasie, gotujemy makaron al dente i odkładamy na bok tak, aby rurki się ze sobą nie posklejały.*

6. "Nabijamy" rurki mięsnym farszem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

7. Smarujemy wierzch makaronu pozostałą passatą i posypujemy startym na tarce serem.

8. Zapiekamy cannelloni przez ok. 15 min.

 

*Można dodać do wody 1 łyżkę oleju.

Zatęskniłam za włoską kuchnią, więc jako "przypominajkę"zafundowałam
sobie
cannelloni z sosem bolońskim.
Nie jest to co prawda danie,
które można przygotować w 15 minut, ale zapewniam Was, że efekt końcowy jest warty poświęceń!
Ten zapach i smak zrekompensują Wam cały trud :)

10/08/2022

Cannelloni z sosem bolońskim

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro