Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
100g passaty pomidorowej
60g mozzarelli
6 rurek makaronu cannelloni
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Dodajemy mięso i wsypujemy przyprawę, a następnie zalewamy całość 3/4 passaty. Smażymy przez ok. 15 min. na średnim ogniu.
3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
4. W międzyczasie, gotujemy makaron al dente i odkładamy na bok tak, aby rurki się ze sobą nie posklejały.*
6. "Nabijamy" rurki mięsnym farszem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
7. Smarujemy wierzch makaronu pozostałą passatą i posypujemy startym na tarce serem.
8. Zapiekamy cannelloni przez ok. 15 min.
*Można dodać do wody 1 łyżkę oleju.
Zatęskniłam za włoską kuchnią, więc jako "przypominajkę"zafundowałam
sobie cannelloni z sosem bolońskim. Nie jest to co prawda danie,
które można przygotować w 15 minut, ale zapewniam Was, że efekt końcowy jest warty poświęceń!
Ten zapach i smak zrekompensują Wam cały trud :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro