Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

1/2 op. budyniu cytrynowego bez cukru (20g)

1 łyżeczka soku z cytryny

5g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę.

3. W drugiej misce miksujemy żółtka z budyniem, erytrolem i sokiem z cytryny.

4. Dodajemy pianę do żółtek i delikatnie łączymy całość łyżką.

5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

11/12/2020

Budyniowy omlet cytrynowy

Zakupy internetowe zaskakują. Szczególnie, jeśli zamawiasz 1 cytrynę, a zamiast tego przychodzi Ci 1kg :P
I wtedy zaczyna się kombinowanie - co zrobić, żeby nic się nie zmarnowało?
W ten sposób powstał pomysł
na
budyniowy omlet cytrynowy. Co prawda, mój zapas cytryn za bardzo się przez to nie zmniejszył,
ale skończyło się na pysznym i aromatycznym śniadaniu, więc nie mogę narzekać :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro