Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
1/2 op. budyniu cytrynowego bez cukru (20g)
1 łyżeczka soku z cytryny
5g erytrolu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce miksujemy żółtka z budyniem, erytrolem i sokiem z cytryny.
4. Dodajemy pianę do żółtek i delikatnie łączymy całość łyżką.
5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Zakupy internetowe zaskakują. Szczególnie, jeśli zamawiasz 1 cytrynę, a zamiast tego przychodzi Ci 1kg :P
I wtedy zaczyna się kombinowanie - co zrobić, żeby nic się nie zmarnowało? W ten sposób powstał pomysł
na budyniowy omlet cytrynowy. Co prawda, mój zapas cytryn za bardzo się przez to nie zmniejszył,
ale skończyło się na pysznym i aromatycznym śniadaniu, więc nie mogę narzekać :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro