Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 10 minut
Cza chłodzenia: 2 godziny
Ilość: 2 desery
Składniki
300g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
10g mąki ziemniaczanej
15g erytrolu
1 większa pomarańcza
50ml wody
Wykonanie
1. Dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy (wyjdzie ok. 150g soku).
2. Na średnim ogniu zagotowujemy 200g mleka z 10g erytrolu i 50g soku.
3. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
4. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy płyn i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia.
5. Przekładamy budyń do 2 naczyń.
6. Na średnim ogniu zagotowujemy sok z resztą erytrolu.
7. Rozpuszczamy w wodzie mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do wrzącego soku. Energicznie mieszamy i wylewamy na masę budyniową.
8. Chłodzimy deserki przez ok. 2h.
Mamy sezon na jabłka, gruszki i śliwki, ale mnie naszła ochota na cytrusy...
W związku z tym, przygotowałam budyniowy deser pomarańczowy.
Jest on prawdziwym hitem, a nie wymaga wcale dużego nakładu pracy.
Dodatkowo pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, więc nic, tylko robić :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro