Czas przygotowania: 3 minuty

Czas gotowania: 10 minut

Cza chłodzenia: 2 godziny

Ilość: 2 desery

 

 

Składniki

 

300g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

10g mąki ziemniaczanej

15g erytrolu

1 większa pomarańcza

50ml wody

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy (wyjdzie ok. 150g soku).

2. Na średnim ogniu zagotowujemy 200g mleka z 10g erytrolu i 50g soku.

3. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.

4. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy płyn i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia.

5. Przekładamy budyń do 2 naczyń.

6. Na średnim ogniu zagotowujemy sok z resztą erytrolu.

7. Rozpuszczamy w wodzie mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do wrzącego soku. Energicznie mieszamy i wylewamy na masę budyniową.

8. Chłodzimy deserki przez ok. 2h.

Mamy sezon na jabłka, gruszki i śliwki, ale mnie naszła ochota na cytrusy...

W związku z tym, przygotowałam budyniowy deser pomarańczowy.

Jest on prawdziwym hitem, a nie wymaga wcale dużego nakładu pracy.

Dodatkowo pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje, więc nic, tylko robić :)

28/09/2020

Budyniowy deser pomarańczowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro