Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 3 desery

 

 

Składniki

 

500g mleka (u mnie 0,5%)

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

15g erytrolu

15g żelatyny

40ml wody

garść borówek

kilka większych truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Podgrzewamy 300g mleka z erytrolem. Dodajemy do niego rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.

2. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlewamy do niego proszek budyniowy rozpuszczony w reszcie mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia.

3. Na dnie 3 pucharków układamy borówki i truskawki pokrojone w ćwiartki.

4. Zalewamy owoce budyniem, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na min. 3h.*

 

*Deser smakuje najlepiej z musem ze świeżych owoców :)

Upału upałami, ale nawet jedzenie sernika na zimno dzień w dzień może się z znudzić :P

Dlatego dla odmiany postanowiłam przygotować budyniowy deser na zimno ze świeżymi owocami.

Jest pyszny, prosty w przygotowaniu i ultra lekki.
Ma śmiesznie mało kalorii, więc na małe co nieco będzie w sam raz :)

21/07/2021

Budyniowy deser na zimno

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro