Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Masa budyniowa: Wierzch:
40g chrupków kukurydzianych 500g mleka 0,5% 1 op. przezroczystej galaretki waniliowej
10g erytrolu 1,5 op. budyniu śmietankowego (60g) 250ml wody
150g mleka 0,5% 30g erytrolu 80g mrożonych jagód/borówek
20g mąki kukurydzianej
Wykonanie
1. Zalewamy chrupki gorącym mlekiem połączonym z erytrolem. Powstanie papka, którą wykładamy tortownicę.
2. Zagotowujemy 400g mleka z erytrolem. Gdy zacznie wrzeć, energicznie mieszamy je z resztą mleka z rozpuszczonym budyniem.
3. Studzimy masę i wykładamy ją na spód. Wstawiamy ciasto na 2 do lodówki.
4. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 300ml wody.
5. Gdy ostygnie i lekko stężeje, układamy na wierzchu ciasta owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy przez kolejną godzinę.
Mam już listopad, ale pogoda za oknem wcale nie zmusza nas do sięgania po rozgrzewające przepisy.
Dlatego korzystając z okazji, w ramach rozpieszczania siebie i bliskich przygotowałam
ciasto na zimno - budyniowiec na chrupkach kukurydzianych.
Wyszło smakowicie, lekko i przyjemnie, więc szczerze polecam Wam zapisanie sobie tego przepisu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro