Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                 Masa budyniowa:                                      Wierzch:                                       

40g chrupków kukurydzianych        500g mleka 0,5%                                             1 op. przezroczystej galaretki waniliowej                              

10g erytrolu                                          1,5 op. budyniu śmietankowego (60g)        250ml wody

150g mleka 0,5%                                 30g erytrolu                                                      80g mrożonych jagód/borówek                                       

20g mąki kukurydzianej                                                                                                              

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy chrupki gorącym mlekiem połączonym z erytrolem. Powstanie papka, którą wykładamy tortownicę.

2. Zagotowujemy 400g mleka z erytrolem. Gdy zacznie wrzeć, energicznie mieszamy je z resztą mleka z rozpuszczonym budyniem.

3. Studzimy masę i wykładamy ją na spód. Wstawiamy ciasto na 2 do lodówki.

4. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 300ml wody.

5. Gdy ostygnie i lekko stężeje, układamy na wierzchu ciasta owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy przez kolejną godzinę.

Mam już listopad, ale pogoda za oknem wcale nie zmusza nas do sięgania po rozgrzewające przepisy.

Dlatego korzystając z okazji, w ramach rozpieszczania siebie i bliskich przygotowałam
ciasto na zimno -
budyniowiec na chrupkach kukurydzianych.
Wyszło smakowicie, lekko i przyjemnie, więc szczerze polecam Wam zapisanie sobie tego przepisu :)

03/11/2020

Budyniowiec na chrupkach kukurydzianych

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro