Czas przygotowania: 10 + 10 + 10 minut
Czas chłodzenia: 30 + 30 minut
Ilość: blaszka 25 x 25 cm (16 kawałków)
Składniki
Warstwa czekoladowa: Warstwa malinowa:
760g mleka (0,5% tłuszczu) 400g mleka (0,5% tłuszczu)
2 op. czekoladowego budyniu bez cukru (80g) 1 op. malinowego budyniu bez cukru (40g)
50g erytrolu 30g erytrolu
150g malin
Polewa:
Dodatkowo: 15g erytrolu
24 kruche herbatniki 150g malin
30g ryżu preparowanego 5g mąki ziemniaczanej + 30ml wody
50g mlecznej czekolady bez cukru
40g mleka (0,5% tłuszczu)
Wykonanie
1. Wkładamy do rondelka oba sery i erytrol. Podgrzewamy na małym ogniu (ciągle mieszając) aż to rozpuszczenia.
2. Mieszamy w misce jajko z budyniem i dodajemy do masy serowej. Energicznie mieszamy do zgęstnienia.
3. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy połowę herbatników i przykrywamy je masą serową.
4. Zostawiamy całość do stężenia, a w międzyczasie przygotowujemy kisiel truskawkowy.
5. Odlewamy sok z rozmrożonych truskawek i łączymy go z proszkiem kisielowym.
6. W rondelku podgrzewamy truskawki i gotujemy je przez ok. 5 min. od momentu, gdy zaczną wrzeć.
7. Dodajemy sok z kisielem i energicznie mieszamy do zgęstnienia.
8. Wylewamy kisiel na masę serową, przykrywamy pozostałymi herbatnikami i chłodzimy ciasto przez ok. 1h.
Ostatnio eksperymentuję z ciastami budyniowymi. Przede wszystkim dlatego, że uwielbiam budyń,
ale lubię w nich też to, że są zawsze lekkie i wilgotne, a to wszystko szybko i bez użycia piekarnika.
Tym razem upichciłam budyniowca czekoladowo-malinowego, który moim (nie)skromnym
zdaniem wyszedł rewelacyjnie! Takie połączenie smaków po prostu nie możne nie smakować :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro