Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
1 jajko
1 cebula cukrowa (ok. 150g)
200g pieczarek
300g ziemniaków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól ziołowa
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku/na parze.
2. Kroimy cebulę w piórka, a pieczarki w plastry i podsmażamy je na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min. i lekko solimy.
3. Łączymy mięso z jajkiem i solą ziołową, po czym formujemy z nich 6 płaskich kotletów.
4. Smażymy je na małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 min. na każdej ze stron.
5. Podajemy bryzole pod pierzynką cebulowo-pieczarkową razem z ziemniakami.
Jakiś czas temu natrafiłam na przepis na bryzol z cebulą i pieczarkami. Legenda głosi, że był bardzo popularny w czasach PRLu, więc może nigdy o nim nie słyszałam, bo po prostu jestem na to za młoda :P
A jest to nic innego, jak cienko smażony kotlet pokryty smażoną cebulą i pieczarkami. Brzmi bardzo ciekawie,
a wymaga minimalnego nakładu pracy, więc taki obiad mogę Wam polecić z czystym sumieniem!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro