Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

1 jajko

1 cebula cukrowa (ok. 150g)

200g pieczarek

300g ziemniaków

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól ziołowa

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku/na parze.

2. Kroimy cebulę w piórka, a pieczarki w plastry i podsmażamy je na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min. i lekko solimy.

3. Łączymy mięso z jajkiem i solą ziołową, po czym formujemy z nich 6 płaskich kotletów.

4. Smażymy je na małym ogniu na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 min. na każdej ze stron.

5. Podajemy bryzole pod pierzynką cebulowo-pieczarkową razem z ziemniakami.

Jakiś czas temu natrafiłam na przepis na bryzol z cebulą i pieczarkami. Legenda głosi, że był bardzo popularny w czasach PRLu, więc może nigdy o nim nie słyszałam, bo po prostu jestem na to za młoda :P

A jest to nic innego, jak cienko smażony kotlet pokryty smażoną cebulą i pieczarkami. Brzmi bardzo ciekawie,
a wymaga minimalnego nakładu pracy, więc taki obiad mogę Wam polecić z czystym sumieniem!

05/06/2021

Bryzol z cebulą i pieczarkami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro