Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 16 porcji (foremka 25c25 cm)

 

 

Składniki

 

120g gorzkiej czekolady bez cukru

100g masła

200g erytrolu

2 jajka

1 białko jaj

70g mąki pszennej

250g lekkiego serka Philadelphia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Gdy przestygną, łączymy płyn z mąką.

3. Miksujemy na puszysto jajka z 150g erytrolu, po czym mieszamy całość z kremem czekoladowym.

4. W drugiej misce miksujemy białko z serkiem i resztą erytrolu.

5. Przekładamy do foremki 1/2 masy czekoladowej, niedbale układamy na niej łyżką masę serową i pokrywamy ją resztą masy czekoladowej.

6. Pieczemy brownie przez ok. 40 min.

Zawsze uważałam brownie za najbardziej tłuste ciasto świata, więc gdy tylko podejrzałam pomysł
na
brownie z serkiem Philadelphia (a więc z białkiem :P) stwierdziłam, że koniecznie muszę go spróbować.

I wcale nie żałuję, bo ciasto wyszło cudownie wilgotne, ale też nieziemsko pyszne.

Czego więcej chcieć od ciasta idealnego? :)

20/04/2022

Brownie z serkiem Philadelphia

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro