Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 16 porcji (foremka 25c25 cm)
Składniki
120g gorzkiej czekolady bez cukru
100g masła
200g erytrolu
2 jajka
1 białko jaj
70g mąki pszennej
250g lekkiego serka Philadelphia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Gdy przestygną, łączymy płyn z mąką.
3. Miksujemy na puszysto jajka z 150g erytrolu, po czym mieszamy całość z kremem czekoladowym.
4. W drugiej misce miksujemy białko z serkiem i resztą erytrolu.
5. Przekładamy do foremki 1/2 masy czekoladowej, niedbale układamy na niej łyżką masę serową i pokrywamy ją resztą masy czekoladowej.
6. Pieczemy brownie przez ok. 40 min.
Zawsze uważałam brownie za najbardziej tłuste ciasto świata, więc gdy tylko podejrzałam pomysł
na brownie z serkiem Philadelphia (a więc z białkiem :P) stwierdziłam, że koniecznie muszę go spróbować.
I wcale nie żałuję, bo ciasto wyszło cudownie wilgotne, ale też nieziemsko pyszne.
Czego więcej chcieć od ciasta idealnego? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro