Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 8 kawałków (użyłam foremki 20 x 15 cm)

 

 

Składniki

 

1,5 mniejszego miękkiego awokado (ok. 180g)

1,5 mocno dojrzałego banana (ok. 190g)

50g erytrolu

kilka kropli ekstraktu waniliowego

3 jajka

50g mąki kokosowej

15g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy banana, awokado, erytrol i ekstrakt na gładką masę.

3. Miksujemy ją następnie z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

4. Na koniec, ubijamy białka jaj na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym. 

5. Przelewamy ciasto do foremki.

6. Pieczemy brownie przez ok. 50 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

01/04/2021

Brownie z awokado

Kiedy gdzieś w internecie znalazłam przepis na brownie z awokado, pomyślałam sobie "to brzmi tak zdrowo, że nie może być dobre". Musiałam jednak przekonać się na własnej skórze i mega pozytywnie się zaskoczyłam. Ciasto wyszło przyjemnie wilgotne, ale też bardzo słodkie i czekoladowe. Pomimo dodatku awokado i oleju,
wcale nie ma kosmicznej ilości tłuszczu, a jest niewątpliwie zdrowe, więc czy mogło wyjść lepiej? :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro