Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 8 kawałków (użyłam foremki 20 x 15 cm)
Składniki
1,5 mniejszego miękkiego awokado (ok. 180g)
1,5 mocno dojrzałego banana (ok. 190g)
50g erytrolu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
3 jajka
50g mąki kokosowej
15g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy banana, awokado, erytrol i ekstrakt na gładką masę.
3. Miksujemy ją następnie z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
4. Na koniec, ubijamy białka jaj na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym.
5. Przelewamy ciasto do foremki.
6. Pieczemy brownie przez ok. 50 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Kiedy gdzieś w internecie znalazłam przepis na brownie z awokado, pomyślałam sobie "to brzmi tak zdrowo, że nie może być dobre". Musiałam jednak przekonać się na własnej skórze i mega pozytywnie się zaskoczyłam. Ciasto wyszło przyjemnie wilgotne, ale też bardzo słodkie i czekoladowe. Pomimo dodatku awokado i oleju,
wcale nie ma kosmicznej ilości tłuszczu, a jest niewątpliwie zdrowe, więc czy mogło wyjść lepiej? :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro