Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 30 minut

Ilość: 5 porcji

 

 

Składniki

 

1 średnia pietruszka

2 średnie marchewki

1/4 selera (ok. 100g)

1/3 pora (ok. 90g)

2 ząbki czosnku

4 średnie ziemniaki (ok. 280g)

2 buraki (ok. 360g)

porcja botwinki (ok. 170g)

2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy

40g pestek dyni

1l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy je w słupki.

2. Przeciskamy czosnek przez praskę i krótko podsmażamy go na oleju w garnku.

3. Dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy oraz sok z cytryny.

4. Zalewamy całość wodą i gotujemy przez ok. 30 min. (do zmięknięcia warzyw), po czym blendujemy zupę na gładką masę.

5. Podajemy krem z pestkami dyni (mogą być wcześniej uprażone).

O ile nie jestem fanką zup, to botwinkowa zupa krem skradła moje serce (i żołądek)...

Nie dość, że wygląda baaardzo apetycznie i można ją zjeść oczami,
to smakuje równie dobrze i do tego jest istną bombą witamin i mikroelementów!

Dodatkowo, robi się właściwie sama, więc będzie świetną opcją na lekki obiad :)

09/09/2023

Botwinkowa zupa krem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro