Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość: 5 porcji
Składniki
1 średnia pietruszka
2 średnie marchewki
1/4 selera (ok. 100g)
1/3 pora (ok. 90g)
2 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki (ok. 280g)
2 buraki (ok. 360g)
porcja botwinki (ok. 170g)
2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
40g pestek dyni
1l wody
Wykonanie
1. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy je w słupki.
2. Przeciskamy czosnek przez praskę i krótko podsmażamy go na oleju w garnku.
3. Dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy oraz sok z cytryny.
4. Zalewamy całość wodą i gotujemy przez ok. 30 min. (do zmięknięcia warzyw), po czym blendujemy zupę na gładką masę.
5. Podajemy krem z pestkami dyni (mogą być wcześniej uprażone).
O ile nie jestem fanką zup, to botwinkowa zupa krem skradła moje serce (i żołądek)...
Nie dość, że wygląda baaardzo apetycznie i można ją zjeść oczami,
to smakuje równie dobrze i do tego jest istną bombą witamin i mikroelementów!
Dodatkowo, robi się właściwie sama, więc będzie świetną opcją na lekki obiad :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro