Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 8 kawałków (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm)

 

 

Składniki

 

białka z 3 jaj (ok. 105g)

20g bezsmakowej odżywki białkowej

20g mąki pszennej

40g erytrolu

5g cukru waniliowego

250ml mleka (u mnie 0,5%)

3/4 budyniu czekoladowego bez cukru (30g)

1 słodka śliwka (u mnie renklody)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywno, po czym miksujemy je z porcjami mąki, odżywki białkowej, cukru waniliowego i 30g erytrolu.

3. Przekładamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 25 min. (do suchego patyczka).

4. Przygotowujemy budyń: doprowadzamy do wrzenia 150g mleka z resztą erytrolu, a następnie dodajemy do niego resztę mleka wymieszaną z proszkiem budyniowym i mieszamy do zgęstnienia.

5. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty, wykładamy na jednym z nich 3/4 budyniu i przykrywamy drugim blatem.

6. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym budyniem i dekorujemy plastrami śliwek.

Przyznam się Wam do czegoś - nigdy wcześniej nie piekłam biszkoptu...

Tym bardziej ciesze się, że białkowy biszkopt z budyniem i śliwką tak bardzo mi się udał :)

Zawsze myślałam, że ciasta tego typu są pracochłonne, często się nie udają, a do tego są tłuste.

Tymczasem, wyszło prosto, szybko i smacznie, a do tego meeega  lekko!

29/06/2021

Białkowy biszkopt z budyniem i śliwką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro