Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 8 kawałków (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm)
Składniki
białka z 3 jaj (ok. 105g)
20g bezsmakowej odżywki białkowej
20g mąki pszennej
40g erytrolu
5g cukru waniliowego
250ml mleka (u mnie 0,5%)
3/4 budyniu czekoladowego bez cukru (30g)
1 słodka śliwka (u mnie renklody)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywno, po czym miksujemy je z porcjami mąki, odżywki białkowej, cukru waniliowego i 30g erytrolu.
3. Przekładamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 25 min. (do suchego patyczka).
4. Przygotowujemy budyń: doprowadzamy do wrzenia 150g mleka z resztą erytrolu, a następnie dodajemy do niego resztę mleka wymieszaną z proszkiem budyniowym i mieszamy do zgęstnienia.
5. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty, wykładamy na jednym z nich 3/4 budyniu i przykrywamy drugim blatem.
6. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym budyniem i dekorujemy plastrami śliwek.
Przyznam się Wam do czegoś - nigdy wcześniej nie piekłam biszkoptu...
Tym bardziej ciesze się, że białkowy biszkopt z budyniem i śliwką tak bardzo mi się udał :)
Zawsze myślałam, że ciasta tego typu są pracochłonne, często się nie udają, a do tego są tłuste.
Tymczasem, wyszło prosto, szybko i smacznie, a do tego meeega lekko!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro