Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje x 2 placki
Składniki
400g ziemniaków
1 jajko
20g mąki ziemniaczanej
szczypiorek
1 łyżka ulubionych ziół
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20 min.).
2. Ścieramy obrane ziemniaki na tarce z małymi oczkami. Łączymy je z jajkiem, mąką, poszatkowanym szczypiorkiem i przyprawami.
3. Przekładamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy placka na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
5. Po zdjęciu z patelni kroimy "omleta" na 6 kawałków/placków tak jak pizzę.
Jak już kiedyś pisałam, placki ziemniaczane nigdy nie należały do moich ulubionych - pewnie przez to, że ociekały tłuszczem.... Okazuje się jednak, beztłuszczowe placki ziemniaczane są nie tylko lekkie, ale też pyszne :)
Można je szybko przygotować w formie omleta, a potem tylko pokroić jak pizzę i gotowe!
W takiej formie placki ziemniaczane na pewno staną się częstym gościem na moich obiadach :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro