Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje x 2 placki

 

 

Składniki

 

400g ziemniaków

1 jajko

20g mąki ziemniaczanej

szczypiorek

1 łyżka ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20 min.).

2. Ścieramy obrane ziemniaki na tarce z małymi oczkami. Łączymy je z jajkiem, mąką, poszatkowanym szczypiorkiem i przyprawami.

3. Przekładamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy placka na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

5. Po zdjęciu z patelni kroimy "omleta" na 6 kawałków/placków tak jak pizzę.

Jak już kiedyś pisałam, placki ziemniaczane nigdy nie należały do moich ulubionych - pewnie przez to, że ociekały tłuszczem.... Okazuje się jednak, beztłuszczowe placki ziemniaczane są nie tylko lekkie, ale też pyszne :)

Można je szybko przygotować w formie omleta, a potem tylko pokroić jak pizzę i gotowe!

W takiej formie placki ziemniaczane na pewno staną się częstym gościem na moich obiadach :)

02/09/2020

Beztłuszczowe placki ziemniaczane

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro