Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: tortownica o średnicy 24 cm (12 kawałków)
Składniki
250g lekkiego serka Philadelphia
40g masła
100g mleka (u mnie 2%)
6 jajek
140g erytrolu
90g mąki ryżowej
10g mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
2. Wstawiamy miskę do wrzącej wody i łączymy w niej masło, serek i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i studzimy.
3. Miksujemy masę serową na wolnych obrotach z żółtkami, mąkami i sokiem z cytryny.
4. Ubijamy białka na sztywno, po czym porcjami miksujemy je z erytorelm.
5. Delikatnie łączymy powstałą pianę z masą serową i przekładamy ciasto do foremki.
6. Owijamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy do naczynia napełnionego wodą.
7. Pieczemy sernik przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez kolejne 35 min.
8. Studzimy ciasto przez ok. 30 min. w zamkniętym piekarniku.
W swojej "karierze" przygotowałam już wiele lekkich i sprężystych ciast, ale upieczenie
bezglutenowego sernika japońskiego uświadomiło mi, że o puszystym cieście niewiele wiedziałam :P
To najbardziej delikatne ciasto, jakie jadłam, a jego zrobienie jest (o dziwo) dziecinnie proste
i nie wymaga żądnych specjalnych umiejętności, dlatego koniecznie musicie go spróbować!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro