Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: tortownica o średnicy 24 cm (12 kawałków)

 

 

Składniki

 

250g lekkiego serka Philadelphia

40g masła

100g mleka (u mnie 2%)

6 jajek

140g erytrolu

90g mąki ryżowej

10g mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

 

 

Wykonanie

 

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.

2. Wstawiamy miskę do wrzącej wody i łączymy w niej masło, serek i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i studzimy.

3. Miksujemy masę serową na wolnych obrotach z żółtkami, mąkami i sokiem z cytryny.

4. Ubijamy białka na sztywno, po czym porcjami miksujemy je z erytorelm.

5. Delikatnie łączymy powstałą pianę z masą serową i przekładamy ciasto do foremki.

6. Owijamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy do naczynia napełnionego wodą.

7. Pieczemy sernik przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez kolejne 35 min.

8. Studzimy ciasto przez ok. 30 min. w zamkniętym piekarniku.

W swojej "karierze" przygotowałam już wiele lekkich i sprężystych ciast, ale upieczenie
bezglutenowego sernika japońskiego uświadomiło mi, że o puszystym cieście niewiele wiedziałam :P

To najbardziej delikatne ciasto, jakie jadłam, a jego zrobienie jest (o dziwo) dziecinnie proste
i nie wymaga żądnych specjalnych umiejętności, dlatego koniecznie musicie go spróbować!

20/03/2022

Bezglutenowy sernik japoński

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro