Czas przygotowania: 4 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 6 placuszków

 

 

Składniki

 

40g mąki ryżowej

120 g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

20g masła orzechowego (u mnie Go On)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

 

* Placuszki świetnie smakują przełożone jogurtem, ale na pewno będą też pyszne w wersji owocowej :)

Zawsze unikałam masła orzechowego, ale nie ze względu na smak (bo ten bardzo mi odpowiada), tylko przez wysoką zawartość tłuszczu. Okazuje się jednak, że już przy użyciu jego niewielkiej ilości można poczuć delikatnie orzechowy posmak, a makro wychodzi wcale nie najgorsze. Dlatego będę go teraz częsciej używała w moich przepisach,
a pierwszym z nich są klasyczne
placuszki z masłem orzechowym.

16/02/2020

Bezglutenowe placuszki z masłem orzechowym

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro