Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 5 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g chudego twarogu

2 jajka

90g mąki ryżowej

45g mąki ziemniaczanej

30g erytrolu

120g jagód (u mnie mrożone)

180g gęstego jogurtu (u mnie niezastąpiona Maluta)

2 łyżki oleju

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy w garnku 1l wody z 2 łyżkami oleju.

2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

3. Zagniatamy ciasto z twarogu, żółtka, mieszanki mąk i 15g erytrolu. Delikatnie dodajemy pianę z białek.

4. Ciasto będzie dość lepkie*, ale staramy się uformować z niego wałeczki. Dzielimy je nożem na kluski.

5. Wrzucamy je do wrzącej wody. Gotujemy kluski do momentu wypłynięcia na powierzchnię (ok. 5 min.)

6. Polewamy kluski jogurtem zblendowanym z jagodami i resztą erytrolu.

 

* Nie dodajemy więcej mąki, bo kluseczki będą twarde.

Miałam ochotę na słodki obiad, więc przygotowałam bezglutenowe kluski leniwe z owocami.
Dzięki mące ryżowej kluski mają ciekawy smak, a ogromna ilość twarogu sprawia, że całe danie zawiera ogromną ilość białka. Jogurtowy sos jagodowy dodaje całości dodatkowego uroku! Przygotujcie sie tylko na to, że po zjedzeniu Wasze zęby zrobią się niewyjściowo niebieskie, ale to naprawdę niewielka cena za takie dobroci :P

28/02/2020

Bezglutenowe kluski leniwe z owocami

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro