Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 23 ciastka

 

 

Składniki

 

200g półtłustego twarogu

70g masła

150g mąki ryżowej

50g erytrolu

100g borówek

1/2 łyżeczki sody

1 jajko

kopiasta łyżeczka sezamu (ok. 5g)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Z twarogu, masła, mąki, erytrolu i sody zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 23 części.

3. Każdą z nich spłaszczamy na placek. Na środku umieszczamy 2-3 borówki, po czym zlepiamy brzegi ciasta i formujemy lekko spłaszczoną kulkę.

4. Kładziemy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu).

5. Smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min.

Szukałam ostatnio pomysłu na szybkie ciasteczka, ale chciałam, żeby przy okazji miały w sobie sporo białka. Przeczesałam internety, zmodyfikowałam co nieco i tak powstały bezglutenowe ciastka twarogowe z borówką.
Lista składników jest dość krótka, przygotowanie całkiem proste, a efekt naprawdę smaczny.

Takie pomysły na wypieki lubię najbardziej :D

09/11/2023

Bezglutenowe ciastka twarogowe z borówką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro