Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 16 kawałków (użyłam formy do babki)

 

 

Składniki

 

200g mąki orkiszowej

4 duże jajka

130g erytrolu

3 łyżki soku z cytryny

125g śmietany 12%

90g masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Topimy masło w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia.

3. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo miksujemy z erytrolem.

4. W drugiej misce łączymy na mniejszych obrotach żółtka, mąkę, masło, sok z cytryny, śmietanę i proszek do pieczenia.

5. Delikatnie łączymy przygotowaną masę z pianą z białek.

6. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy je ciasto przez ok. 50 min.

Babka orkiszowa z niskim indeksem glikemicznym to mój debiut, jeśli chodzi o babki.

Test uważam za udany, bo ciacho wyszło mięciutkie, wilgotne i pachnące cytrynką :)

Jego przygotowanie to prawdziwy banał, a efekt końcowy jest lekki, smaczny i gwarantuje brak skoków cukru. Jednym słowem - deser idealny!

30/05/2023

Babka orkiszowa z niskim IG

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro