Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 16 kawałków (użyłam formy do babki)
Składniki
200g mąki orkiszowej
4 duże jajka
130g erytrolu
3 łyżki soku z cytryny
125g śmietany 12%
90g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Topimy masło w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo miksujemy z erytrolem.
4. W drugiej misce łączymy na mniejszych obrotach żółtka, mąkę, masło, sok z cytryny, śmietanę i proszek do pieczenia.
5. Delikatnie łączymy przygotowaną masę z pianą z białek.
6. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy je ciasto przez ok. 50 min.
Babka orkiszowa z niskim indeksem glikemicznym to mój debiut, jeśli chodzi o babki.
Test uważam za udany, bo ciacho wyszło mięciutkie, wilgotne i pachnące cytrynką :)
Jego przygotowanie to prawdziwy banał, a efekt końcowy jest lekki, smaczny i gwarantuje brak skoków cukru. Jednym słowem - deser idealny!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro