Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: 15 babeczek
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (ok. 275g)
500g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)
kilka kropli aromatu waniliowego
30g kawowej odżywki białkowej
25g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).
2. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm** i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek, po czym nakłuwamy je widelcem.***
3. Zapiekamy je przez ok. 20 min. i studzimy.
4. W międzyczasie, gotujemy 400g mleka z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy do niego resztę mleka dokładnie wymieszaną z proszkiem budyniowym i białkiem.
5. Energicznie mieszamy powstały budyń do zgęstnienia i wypełniamy nimi francuskie "kubeczki", po czym posypujemy je migdałami.
6. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.
*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.
**Po wycięciu 12 kół z arkusza ciasta, łączymy ze sobą pozostałe ścinki tak, aby wyciąć z nich kolejne koła i zużyć całe ciasto.
***Uwierzcie mi, że to bardzo ważny element, bo przy pierwszej próbie o tym zapomniałam i ciasto się "napompowało".
Patrząc na ilość tekstu poniżej, można by pomyśleć, że mój najnowszy przepis jest skomplikowany i czasochłonny, ale nic bardziej mylnego! Babeczki kawowe na cieście francuskim to świetny pomysł na oryginalny (i lekki!),
a przy tym prosty w przygotowaniu deser. Wystarczy wykroić spody z gotowego ciasta, podpiec je,
a potem wypełnić kremem budyniowym. Brzmi prosto i smacznie, prawda? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro