Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 15 babeczek

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (ok. 275g)

500g mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)

1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)

kilka kropli aromatu waniliowego

30g kawowej odżywki białkowej

25g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).

2. Wycinamy* z ciasta koła o średnicy 9cm** i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek, po czym nakłuwamy je widelcem.***

3. Zapiekamy je przez ok. 20 min. i studzimy.

4. W międzyczasie, gotujemy 400g mleka z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy do niego resztę mleka dokładnie wymieszaną z proszkiem budyniowym i białkiem.

5. Energicznie mieszamy powstały budyń do zgęstnienia i wypełniamy nimi francuskie "kubeczki", po czym posypujemy je migdałami.

6. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.

 

*Można użyć szklanki lub foremki do wykrawania pierogów.

**Po wycięciu 12 kół z arkusza ciasta, łączymy ze sobą pozostałe ścinki tak, aby wyciąć z nich kolejne koła i zużyć całe ciasto.

***Uwierzcie mi, że to bardzo ważny element, bo przy pierwszej próbie o tym zapomniałam i ciasto się "napompowało".

Patrząc na ilość tekstu poniżej, można by pomyśleć, że mój najnowszy przepis jest skomplikowany i czasochłonny, ale nic bardziej mylnego! Babeczki kawowe na cieście francuskim to świetny pomysł na oryginalny (i lekki!),

a przy tym prosty w przygotowaniu deser. Wystarczy wykroić spody z gotowego ciasta, podpiec je,
a potem wypełnić kremem budyniowym.
Brzmi prosto i smacznie, prawda? :)

11/03/2021

Babeczki kawowe na cieście francuskim

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro